dinsdag 29 april 2014

Bredase vinding Wuzzi Alert verbetert kwaliteit van leven voor veel mensen met zorgen.

Mobiele alarmering voor binnen én buiten, het klinkt alsof dat al járen bestaat. Ja, bellen kunnen we al lang, zelfs draadloos. En er bestaan apparaten voor senioren die ergens een alarm laten afgaan. Maar dat zijn beperkte systemen die het niet overal doen, te weinig informatie geven, geen communicatiemogelijkheden bieden of voor gebruikers die iets mankeren onhandelbaar blijken. 

Wat de Bredase uitvinding Wuzzi Alert kan, bestond tot voor kort eenvoudigweg niet. Het mobiele apparaatje heeft een knop waarmee automatisch contact kan worden opgenomen met familie, mantelzorger, alarmcentrale of bijvoorbeeld het verpleeghuis. Die krijgen eerst een gesproken boodschap door, vervolgens via gps de plaats waar de gebruiker van Wuzzi Alert zich bevindt en daarna kunnen ze ook met elkaar praten.

Het zijn de Bredanaars Marc te Riele en Frank Haafs die ontdekten dat dit nog nergens op de wereld bestond. Ze komen beiden uit de snelle telecombranche, maar wilden iets doen voor hun opa en oma. De buurmannen die vrienden werden en vervolgens compagnons in het bedrijf Qvita, staken er de afgelopen tweeënhalf jaar hun hele hebben en houwen in. Dag en nacht werkten ze aan hun idee, bedachten en maakten ze software waaraan nog niemand had gedacht. „Onze droom was een simpel systeem dat in praktijk door de combinatie van functies best moeilijk is om uit te voeren. Maar het is met bloed, zweet en tranen gelukt”, glimlacht Te Riele, vooral de techneut van het tweetal. „In het kader van zorgvernieuwingen die mensen kwalitatief beter en langer zelfstandig laten leven, kregen we van de provincie Brabant vier ton subsidie en steun van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Dat bracht ons versneld over de eindstreep met een dienstverlening die uitkomst biedt en nu ook begint te renderen”, meldt Haafs, meer de commerciële brein van het duo. 



Mensen met dementie, epilepsie, ernstige beperkingen, kinderen met adhd, maar ook ouderen die wat slechter te been zijn en nog zelfstandig willen (of moeten) wonen; de doelgroep van Haafs en Te Riele is even divers als omvangrijk. „Daarom moet het laagdrempelig en  gebruiksvriendelijk zijn, marktklaar en veilig, betaalbaar en efficiënt. We hebben dat met zorgorganisaties, mantelzorgers, proefpersonen en familie uitgebreid getest. Wel honderd man. Maar toen hadden we het dan ook echt voor elkaar. Iets helemaal van ons.” 

Inmiddels maken in Nederland en Noorwegen zo’n duizend mensen gebruik van Wuzzi Alert, privé maar ook in combinatie met zorgorganisatie. In West-Brabant wordt het systeem bijvoorbeeld gebruikt door cliënten van Thebe, Allerzorg, Stichting Welzijn Ouderen, Mezzo, Schakelring, Carint Reggeland en vele anderen. Voor zorgverleners is het een groot voordeel dat ze met dit systeem te allen tijde kunnen zien waar een cliënt is en in geval van nood snel kunnen handelen. Ook in het buitenland bestaat veel belangstelling voor Wuzzi Alert. In België en Duitsland begint het te komen, in Noorwegen wordt er al op grotere schaal mee gewerkt. Als het aan Marc te Riele en Frank Haafs ligt, blijft het daar niet bij. „We denken aan andere vormen en toepassingen. Bijvoorbeeld voor kinderen op een druk strand of verwerkt in een modisch horloge.”

Wuzzi Alert zorgt voor veel vrijheid en veiligheid voor de gebruiker, maar ook voor zijn sociale contactpersonen. 

Voor meer informatie kijk dan op www.wuzzialert.com.
Neem contact met ons op via het volgende nummer 088-8007788 of stuur een e-mail naar info@wuzzialert.com.

Bron: BNdeStem 19 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten